Gewoon gaaf: gaatjes voorkomen

Gewoon Gaaf: preventiemethode voor gaatjes voorkomen bij kinderen

Als ouder wilt u natuurlijk gaatjes voorkomen in het gebit van uw kind. Bij tandartspraktijk Ridder werken we volgens de preventiemethode van Gewoon Gaaf, speciaal gericht op het kindergebit. Wij vertellen u graag wat deze methode inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.

Wat is Gewoon Gaaf?

Gewoon Gaaf is een preventiemethode tegen gaatjes voor kinderen, ontwikkeld door tandartsen. Hierbij geeft een assistent zowel ouder als kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Bij Tandartspraktijkridder.nl werken we met deze methode voor gaatjes voorkomen.

Risico-inschatting voor gaatjes voorkomen

Wij starten de Gewoon Gaaf methode altijd met een risico-inschatting. Hierbij kijken we naar:

  • Hoe goed zorgen ouder en kind voor het gebit van het kind?
  • Hoe staat het met de mondhygiëne?
  • Breken er al tanden of kiezen door?
  • Is het kind aan het wisselen?
  • Heeft het kind last van (beginnende) gaatjes in het gebit?

Plan opstellen voor gaatjes voorkomen

Aan de hand van de risico-inschatting maken wij een plan. Dit plan kan variëren van alleen een poetsinstructie en regelmatige controle tot extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling. Omdat elk gebit anders is, kan de invulling en uitvoering van deze methode bij verschillende kinderen binnen een gezin verschillen.

Tandenpoetsen kun je leren

Het belangrijkste onderdeel van deze preventiemethode? Dat is tandenpoetsen. Kinderen willen op jonge leeftijd meestal zelf al hun tanden poetsen: dit is goed, en iets wat u als ouder (én als mondzorgverlener) moet stimuleren. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het poetsen goed gebeurt. Met Gewoon Gaaf coacht één van onze assistenten u en uw kind. Wij geven een duidelijke poetsinstructie, zodat uw kind zijn of haar gebit goed schoon leert houden. Zo maken we samen van tandenpoetsen een goede gewoonte!

Gewoon Gaaf: doet u mee?

Wilt u meer weten over deze preventiemethode voor gaatjes voorkomen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar de praktijk op het nummer (0162) 455 231.